Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jak uzyjesz pozycji serwisowej wycieraczek (wylaczyc zaplon, jednorazowy ruch wycieraczek poprzez manetke w dol) to ramiona poruszaja sie lekko ? Bo u mnie trzeba pokonac pewien opor - nie jest tak, ze jednym palcem.
Rozrząd O2 FL RS
Zwiń
X
-
Rozrząd O2 FL RS
Mam na oku samochód. O2 FL RS ok 140 tys przejechane do tego czasu serwisowany w aso. Jeszcze nie był wymieniany rozrzad i teraz pytanie bo samochod stoi w niemczech czy jest sens go oglada bo nie ukrywam ze wolałbym ten rozrzad robic w Polsce. Czy jest duze ryzyko ze podczas trasy z DE do PL rozrzad moze szlak trafic. Trasa max 1000 km
-
-
Wg. mnie aż tak dużego ryzyka nie ma. Wiadomo, że producent zaleca wymianę paska raz na 120 tys km, ale jest to taka wartość, która będzie bezpieczna i da nam jakiś margines błędu. Myślę, że dużo zależy od tego ile sezonów auto stało/jeździło i jakie różnice temperatur spotkały to auto (zdecydowanie wpłynie to na stan mechaniczny samego paska)
Może wysęp od sprzedającego zdjęcie paska. Niech zdejmie pokrywę i sam ocenisz czy jest już sparciały czy raczej nie wygląda źle i spokojnie to 1000 km zrobisz
Wiadomo, że pasek nie musi wyglądać źle a nagle sobie pęknie, ale też nie popadajmy w paranoje Znam przypadki, że ludzie robią takimi autami w 2-3 lata 550 tys na jednym rozrządzie.Projekty architektoniczne / wnętrz
Wizualizacje architektoniczne
Grafika 3D
Rysunek architektoniczny na zamówienie
Komentarz
-
-
Ocena paska po zdjęciu to pomysł bardziej niż nowatorski... :diabelski_usmiech
Jak ktoś ma pecha to mu "w drewnianym kościele cegła na głowę spadnie"...
Szansa, że akurat w trakcie tej trasy padnie ci rozrząd jest wręcz minimalna.
Pozostaje tylko dla formalności pytanie: rocznik auta? Rozrządy wymienia się ze względu na przebieg oraz czas eksploatacji. 5 lat to najczęściej górna granica.
mssfilmstudio - naprawdę znasz kogoś kto robi autem 250.000km rocznie, czyli prawie 21.000km miesięcznie ???! :shock:OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Co prawda, nie mam RS FL, ale w przypadku mojej RS ( 6 lat i ok 125 000 przelotu) interesowałem się tematem. Swego czasu znalazłem takie info ( forum golfa )
Wymiana rozrządu przy 180tys.km bez limitu lat użytkowania volkswagen podaje z tego względu, że w tfsi zastosowano owalne koło rozrządu CTC (crankshaft torsionals cancellation) na wale korbowym, które ma redukować naprężenia na pasku + specjalny pasek conti hsn power.
Sam ten pasek CONTI HSN-POWER® wg continentala w samochodach testowych wytrzymywał 300tys.km bez żadnego uszczerbku. Dzięki konstrukcji ze specjalnej mieszanki kauczuku HNBR może pracować w temp -40 do +150c a dodatkowo jest wzmacniany kordami z włókien szklanych. Podobno w latach 90tych przeciętny pasek wytrzymywał na stanowisku laboratoryjnym 10h a ten w naszych golfach ponad 500h. Co ciekawe te paski były instalowane w pierwszym montażu do silników tfsi oraz wszystkich tdi PD. Jest to info z biuletynów technicznych contnentala gdzie sam producent pisze, że skrócone okresy wymiany tych pasków są podyktowane względami marketingowymi czego dowodem jest różny interwał wymian w tym samym silniku ale u różnych producentów np. seat, audi , volkswagen, skoda.pozdrawiam
Jacek
Komentarz
-
Komentarz